NOS NieuwsAangepast

Kritiek op terughackplan Opstelten

De wet die minister Opstelten heeft opgesteld om cybercriminaliteit harder aan te pakken kan juist nieuwe veiligheidsrisico's voor burgers met zich meebrengen. Dat stelt Bits of Freedom, een organisatie die voor digitale burgerrechten opkomt.

Minister Opstelten wil het voor politie en justitie mogelijk maken om gegevens ontoegankelijk te maken, ook als die op een buitenlandse server staan. Bits of Freedom zegt dat criminelen de spyware die politie op computers zet zélf weer kunnen gebruiken om op computers te kijken. "Dat is de wereld op zijn kop."

Acute dreiging

Daarnaast is er een risico dat het middel vaker wordt ingezet dan nodig, zegt een woordvoerder. Minister Opstelten legt volgens haar niet concreet uit wat de noodzaak is om de bevoegdheden van de politie te verruimen. De organisatie uitte al in oktober felle kritiek, toen Opstelten het plan voorstelde.

Maar volgens IT-beveiligingsspecialist Ronald Prins van Fox-IT heeft de politie eigenlijk geen andere methode dan terughacken. Wel is het volgens hem belangrijk dat het geen algemeen opsporingsmiddel wordt. "Drugsverdachten zouden er bijvoorbeeld niet mee mogen worden gemonitord."

In de cybercriminaliteit worden zelden de serieuze daders gevonden, omdat de politie alleen maar kan kijken en niet kan optreden, zei Prins bij de NOS op Radio 1. Met terughacken kan de politie de acute dreiging van een digitale aanval weghalen door een botnet te stoppen, zei hij. Daarnaast zijn de sporen te vinden die de politie naar de dader kunnen leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl