NOS NieuwsAangepast

Turkmeense president maakt smak

De mediacensor in de dictatoriale Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan draait overuren. President Berdimoechamedov maakte afgelopen weekend tijdens een jaarlijkse paardenrace naar verluidt een smak die de Turkmenen hoe dan ook niet onder ogen mogen krijgen.

Op videobeelden die rondgaan op internet is te zien dat een man, die Berdimoechamedov zou zijn, aan kop ligt als zijn paard plotseling voorover valt. De president blijft roerloos liggen, waarna een grote groep lijfwachten zich over hem ontfermt. Daarna wordt hij weggedragen.

Overwinning

De staatsmedia van het autocratische land zwijgen over het incident. Wel wordt melding gemaakt van een heroïsche overwinning van de president bij de paardenrace.

De televisiebeelden van de race die de Turkmenen te zien krijgen worden abrupt afgebroken, waarschijnlijk net voor de val. Het prijzengeld van 11 miljoen dollar zou de president aan een goed doel hebben gegeven.

Controles verscherpt

Volgens de oppositie in ballingschap zijn controles op de luchthaven van de hoofdstad Asjchabad verscherpt. De autoriteiten willen zo voorkomen dat digitale beelden naar het buitenland worden gesmokkeld.

De toegang tot Russische sociale media-websites zou zijn geblokkeerd en surfen op internet zou opvallend traag gaan.

President Berdimoechamedov lijkt de val in elk geval goed te hebben doorstaan. De afgelopen dagen was hij op de staatstelevisie te zien, ogenschijnlijk in goede gezondheid.

De Turkmeense president kwam in 2006 aan de macht, toen zijn voorganger president Nijazov plotseling overleed. Berdimoechamedov maakte carrière als tandarts, later werd hij onder Nijazov benoemd tot minister van Volksgezondheid en uiteindelijk werd hij dus president van zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl