NOS NieuwsAangepast

"Geen zorgen om vermiste zeilers"

De Noorse kustwacht is op zoek naar een Nederlandse zeilboot met drie opvarenden. De drie vertrokken op 15 april vanuit het Schotse Stonehaven, waarna er geen contact meer is geweest met de thuisblijvers. De thuisblijvers zelf maken zich geen zorgen.

"We zijn half maart met een groep van acht muzikanten met de boot naar Schotland gevaren. Vlakbij Schotland kwamen we in zwaar weer, windkracht negen en tien hebben we gehad. De Schotse kustwacht heeft ons uiteindelijk geholpen een haven in te komen", vertelt Jesse den Dulk.

Oerol

Vorig jaar ging dezelfde groep muzikanten met de boot naar Oerol. Een goede ervaring vonden ze allemaal, waarna het plan opgevat werd om naar het Noorderlicht te varen.

"In Schotland besloot ik met vier anderen dat het mooi was geweest, wij zijn afgestapt en terug naar Nederland gegaan. De andere drie zijn uitgevaren naar Noorwegen", legt Jesse uit.

Navigeren met iPhone

Sinds hun vertrek van de boot hebben de thuisblijvers geen contact meer met de drie zeilers gehad. De boot heeft geen satelliettelefoon aan boord. Ze hebben wel een marifoon aan boord, waarmee ze met andere boten kunnen communiceren. "En ze navigeren met een iPhone".

Wel heeft het thuisfront contact gehad met de Noorse kustwacht. "Die vertelden ons dat er op 17 april met de telefoon van een van de drie contact is gemaakt met een internetmast in Noorwegen", zegt Jesse.

"Zorgen maken? Nee hoor. Ze redden zich wel. De schipper weet wat hij doet en daarnaast hebben ze voor twee maanden eten aan boord", zegt Den Dulk. "Het zal me niet verbazen als ze opeens ergens opduiken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl