NOS NieuwsAangepast

Nederlanders kwijt op Noordzee?

Zomaar van de radar af, spoorloos verdwenen. Drie Nederlanders vertrokken twee weken geleden met hun schip de Warnow uit de haven van Stonehaven, Schotland. Ze wilden naar Noorwegen, maar daar zijn ze tot nu toe niet aangekomen. Inmiddels zijn vrienden en familie ongerust. Duurt het vaartochtje alleen wat langer dan normaal of zit de bemanning in de problemen?

De reis begon al op 17 maart toen de Warnow met acht bemanningsleden en een hond uit de haven van Middelburg vertrok. "Op zoek naar het Noorderlicht," schrijven ze zelf op hun Facebook-pagina The Warnow Experience "Aurora". Eenmaal op zee kregen ze problemen door het slechte weer. Uiteindelijk moesten twee Britse boten het schip de haven van Middlesbrough inslepen. De vriendengroep liet zich niet uit het veld slaan en lapte de boot weer op voor het volgende gedeelte van de reis: dit keer naar Stonehaven in Schotland.

De groep splitst zich op

Toen ze daar aankwamen is de groep gesplitst. De ene helft ging kamperen in Schotland, terwijl drie anderen verder voeren richting Noorwegen. Op 17 april is er voor het laatst contact geweest: via internet probeerde de kapitein zeekaarten te downloaden. Sindsdien is de boot spoorloos. Wat is er gebeurd?

Aan de hand van YouTube-beelden van het vertrek zijn vraagtekens te zetten bij de zeewaardigheid van het schip. Maar volgens Jesse den Dulk, die tot Stonehaven aan boord van het schip was, is het schip zeker wel zeewaardig. "Het schip was zeewaardiger dan de bemanning. Toen we in slecht weer kwamen, was de Warnow eerder de reddingsboten aan het redden dan andersom".

Zoekactie

De Noorse kustwacht houdt zich nu bezig met de zoekactie. In een reactie zeggen ze de vermissing zeer serieus te nemen en de kust af te zoeken. Intussen zijn ze wel bezig met tien andere zoekacties naar vermiste schepen.

Aan de ene kant is het lastig zoeken, want de Noordzee is groot. Het schip heeft geen satelliettelefoon aan boord, waardoor de zoekactie extra moeilijk is. Maar de kustwacht zegt ook dat de Noordzee behoorlijk druk bevaren is. Het schip zou dus ergens op een vaarroute op moeten duiken. Hier kun je zien hoe druk het is op dit stukje Noordzee:

De vrienden van de groep hopen ook dat andere schepen de Warnow hebben gezien: "Ze vallen natuurlijk best wel op dus het zou heel goed kunnen dat ze gespot zijn door vrachtschepen," staat op Facebook.

Jesse: "Mijn gevoel is dat ze er nog zijn. Ik ken ze al jaren en we blijven wel vaker maanden weg. Ik denk dat ze misschien gewoon in een fjord liggen te chillen en te vissen". Toch vindt hij het wel raar dat hij niets meer gehoord heeft van het drietal. Meestal houden de vrienden wel goed contact.

Wordt vervolgd...

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl