Tegen het eind van de Koningsvaart is het koninklijk gezin uit de rondvaartboot gestapt om het publiek te groeten op het podium waar het Concertgebouworkest optrad met dj Armin van Buuren. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima groetten persoonlijk Armin van Buuren en de concertmeester van het orkest. Máxima is de beschermvrouwe van het orkest.

De actie van het koninklijk paar leek niet voorbereid en leidde tot enthousiaste reacties van het publiek. Vlak voordat Willem-Alexander de boottocht onderbrak, was te zien dat burgemeester Van der Laan druk telefonisch overleg voerde. Woordvoerder Bartho Boer twitterde later dat de stop ook voor de gemeente een verrassing was.

Wat een koning!

"Het Beleidscentrum gaat even uit zijn dak. Nu 'bijsturen' en we zijn weer terug op het officiele programma", twitterde Boer. Gevolgd door: "Wat een koning!"

Cultuurhistoricus Herman Pleij, te gast bij de uitzending in de NOS-studio, reageerde blij verrast op de spontane actie van de koning. Pleij zag deze afwijking van het protocol als een blijk van modern koningschap, "waarmee Willem-Alexander meteen de toon zet".

STER reclame