Door correspondent Harmen Boerboom

Het is een beetje een domper op de feestelijkheden voor het Ambassadepersoneel. Een artikel in ochtendkrant 'de Ware Tijd' waarin gemeld wordt dat het personeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt verboden de koningsfeesten op de Nederlandse Ambassade bij te wonen.

"Op dit soort dagen moeten we de politieke geschillen tussen Nederland en Suriname even terzijde schuiven," zegt tijdelijk zaakgelastigde Robert Petri. "We moeten vandaag kijken naar wat ons bindt, niet naar wat ons verdeelt."

Iedereen welkom

Vooral de suggestie in het krantenartikel dat Nederland de Surinaamse regering heeft gepasseerd door haar niet uit te nodigen zit de ambassadestaf dwars. "We hebben helemaal niemand uitgenodigd, maar iedereen die zich had opgegeven was welkom," zegt Petri. "Ook leden van de Surinaamse regering en personeel van de ministeries."

De innige band tussen Suriname en de voormalige kolonisator lijkt overigens nauwelijks te slijten, ondanks het voortdurende politieke gekrakeel tussen Paramaribo en Den Haag. De garage van de ambassade in het oude centrum van de Surinaamse hoofdstad is omgetoverd tot een enorme ontbijtzaal waar de kleuren rood, wit, blauw en oranje overheersen.

Op een groot scherm zijn via de satelliet al vanaf vijf uur in de ochtend de festiviteiten in Nederland te volgen. 250 Mensen zitten rond dat tijdstip al aan hun Oranje tompouce met koffie. In totaal zullen er zo'n 500 mensen komen ontbijten. "Veel meer dan we hadden gedacht," aldus de tijdelijk zaakgelastigde.

Prachtig

"Die ceremonie ? het is prachtig," zegt een oudere man ontroerd. "Dat er steeds onenigheid is op politiek niveau vind ik erg, maar dat doet niets af aan mijn verbondenheid met Nederland. Ik ben als Nederlander geboren en drie van mijn vijf broers en zussen wonen daar. De band met Nederland kan niet kapot."

Hij is de Nederlandse ambassade dankbaar voor de gastvrijheid en laat zijn humeur niet verpesten door het verbod van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik ben heel blij dat ik hier mag zijn en neem straks lekker twee tompouces meer voor mijn vrouw. Zij moet werken en kan er niet bij zijn."

Ook vakantiegangers genieten van het ontbijt in de garage van de ambassade. "We zijn in Suriname om schoolboeken te brengen, maar hebben er een vakantie aan vastgeknoopt," zegt een zelfgekroonde Nederlandse jonge vrouw.

Van harte vieren

Haar vriendin naast haar draagt een oranje pruik en een dito zonnebril met hartvormige glazen. "Ik ben hier geboren als Surinaamse maar woon nu in Nederland en ben oranje in hart en nieren. Op dit soort dagen vind ik het jammer dat Suriname geen deel meer uitmaakt van het Koninkrijk, maar we vieren het van harte mee."

Een andere vrouw uit het gezelschap verontschuldigt zich. "Ik ben niet zo uitbundig gekleed als zij, maar ik ben dan ook niet zo voor het koningshuis. "Sorry ?," zegt ze verontschuldigend. "Eigenlijk ben ik een beetje republikeins. Erg hè? Maar ik vind het allemaal wel heel mooi hoor!"

STER reclame