Op slechts één van de zes voor demonstraties aangewezen plekken in Amsterdam is geprotesteerd. Op het Waterlooplein waren enkele tientallen mensen aanwezig om hun tegengeluid tegen de monarchie te laten horen.

"Op het drukste moment waren er hooguit 100", zegt redacteur Hugo van de Parre. De demonstranten vonden het jammer dat er zo weinig mensen waren. Ze hadden gehoopt op veel meer, "zodat we over een tijd met zijn allen in een republiek wonen".

Ze maakten deel uit van verschillende groeperingen, waaronder het Nieuw Republikeins Genootschap en de beweging Het is 2013.

'Bevrijd de koning'

Op de spandoeken en borden die werden meegedragen stonden leuzen als "Bevrijd de koning", "Geen monarchie maar democratie" en "Weg met onze bovendanen".

Als afsluiting zongen enkele tientallen demonstranten het Willem-niet-lied. Er was veel politie bij het protest op het Waterlooplein. Volgens redacteur Hugo van der Parre is het opmerkelijk dat de politie in Amsterdam op veel plaatsen opvallend zichtbaar aanwezig is.

Ook de activistische studente Joanna van der Hoek was op het Waterlooplein. Eerder vandaag werd ze gearresteerd op de Dam. Ten onrechte, bleek later. De politie heeft haar excuses aangeboden.

Monddood

In een reactie daarop zei Joanna dat ze vindt dat de democratie monddood is gemaakt. Ze zou met burgemeester Van der Laan een afspraak hebben over het demonstreren, maar werd al opgepakt voordat ze haar bord omhoog kon houden.

Op de vijf andere locaties die de gemeente heeft aangewezen als demonstratieplek hebben zich tot nu toe geen demonstranten gemeld.

STER reclame