Koningin Beatrix is afgetreden. Om 10.07.43 uur tekende ze in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam de Akte van Abdicatie, waarmee Willem-Alexander automatisch koning van Nederland is geworden.

Na de korte toespraak waarin Beatrix aankondigde dat ze het koningschap overdraagt aan haar zoon, werd de akte eerst in zijn geheel voorgelezen door de directeur Breedveld van het Kabinet der Koningin.

Nadat Beatrix de akte had ondertekend, volgden de overigen aanwezigen: de nieuwe koning, koningin Máxima, premier Rutte en de overige leden van het kabinet. Ook de beide voorzitters van het parlement, afgevaardigden uit het Caribische deel van Nederland en de commissaris van de koning in Noord-Holland zetten hun handtekening.

Prinsesjes

Vlak voor de ondertekening was er een glimlach bij de koningin, toen er luid gejuich te horen was van de menigte op de Dam. Na de ceremonie pakte Beatrix, inmiddels prinses, even de hand van haar zoon vast.

Bij de korte plechtigheid waren ook de overige leden van de koninklijke familie aanwezig, zoals de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, en de zussen en zwager van nu prinses Beatrix: Irene, Christina, Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven.

Voor het eerst was het ondertekenen van de akte ook meteen te zien voor het publiek. De ceremonie werd rechtstreeks uitgezonden op de televisie en buiten het paleis keken de duizenden mensen op de Dam op grote schermen mee.

Inhuldiging

In het verleden ging het document direct naar het Nationaal Archief, maar vanaf morgen zal de akte te zien zijn in de Nieuwe Kerk. Daar zal later vandaag de nieuwe koning officieel worden ingehuldigd in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal.

Met de ondertekening van de Akte van Abdicatie heeft Nederland voor het eerst in 123 jaar weer een koning. De laatste mannelijke Oranje die het land leidde, was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina. Hij overleed in 1890.

STER reclame