In het Rijksmuseum is het afscheidsdiner van koningin Beatrix gehouden. Het galadiner werd geserveerd in de Eregalerij van het museum, waar bijvoorbeeld Het Melkmeisje van Vermeer en Het Joodse Bruidje van Rembrandt hangen. De koningin zat pal voor de Nachtwacht.

Er waren veel gasten van buitenlandse vorstenhuizen aanwezig, onder wie de Zweedse Victoria, de Britse kroonprins Charles en de vrouw van de Marokkaanse koning. De koningin zat tussen premier Rutte en prins Willem-Alexander.

Alleen

De Japanse kroonprins Naruhito kwam alleen aan bij het diner. Zijn vrouw Masako is wel in Nederland, maar haar gezondheid is te zwak om alle verplichtingen bij te wonen. Ze zal daarom alleen in de Nieuwe Kerk aanwezig zijn.

Ook prins Albert van Monaco moest zijn vrouw missen; prinses Charlene is in haar geboorteland Zuid-Afrika voor een benefietbezoek. Albert is wel het enige staatshoofd dat de inhuldiging bezoekt; normaal gesproken komen alleen troonopvolgers.

Rogge, Annan

Naast gasten van koninklijken bloede waren er ook andere buitenlandse gasten, zoals IOC-voorzitter Rogge, oud-VN-baas Annan en EU-leiders Barroso en Van Rompuy. Uit Nederland waren er behalve premier Rutte ook andere leden van het kabinet en Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Van de koninklijke familie waren ook de zussen van Beatrix aanwezig. Irene en Christina kwamen samen binnen in het museum, Margriet werd vergezeld door haar man Pieter.

Opvallend genoeg kwamen er geen kinderen van Margriet naar het diner, hoewel zij tot de abdicatie morgen nog wel deel uitmaken van het Koninklijk Huis.

STER reclame