De publieksprijs van de tentoonstelling Beeld van Beatrix in Paleis Het Loo is gewonnen door Judith Steenkamer. Dat is vanavond bekend gemaakt in het NOS-programma Afscheid van Beatrix. Steenkamer maakte met haar portret 'Beatrix' een levensecht schilderij van de koningin. Paleis Het Loo heeft het schilderij inmiddels aangekocht.

De tentoonstelling met 75 portretten van Beatrix van zowel professionele als amateurkunstenaars heeft sinds de opening op 30 januari jl. al ruim 100.000 bezoekers getrokken. Voor het publiek was het schilderij van Steenkamer veruit favoriet.

Oproep

'Beeld van Beatrix' begon eind 2012 met een oproep bij de NOS om een zelfgemaakt portret van koningin Beatrix in te sturen, ter ere van haar 75ste verjaardag. Daarop kwamen binnen enkele weken ruim 2000 inzendingen binnen. Een jury, bestaande uit kunstkenner Jan des Bouvrie, fotografe Sacha de Boer en museumconservator Loo Marieke Spliethoff kozen daaruit zo'n 65 kunstwerken die een plek kregen op de tentoonstelling in Paleis Het Loo. Daar zijn ook enkele beroemde portretten van Beatrix tentoongesteld.

De jury koos voor de opening van de expositie de winnaar van 'Het Gouden Haakje'. Die prijs voor het mooiste kunstwerk ging naar kunstenares Edith Benedictus Buning voor haar portret van de koningin in diverse lagen glas. Koningin Beatrix kreeg een miniatuur van het kunstwerk aangeboden, toen ze enkele weken geleden zelf een kijkje kwam nemen op de tentoonstelling.

De expositie kwam in een nieuw perspectief te staan doordat de koningin twee dagen voor de opening haar aftreden bekend maakte. De bezoekers stroomden toe en inmiddels is de expositie verlengd tot half juni.

STER reclame