'Docu Chimpanzee is fake'

Aangepast op

De makers van de documentaire Chimpanzee zaten vier jaar in de Afrikaanse jungle om het leven van een groep chimpansees te filmen. Daar kwamen ze in Ivoorkust de drie jaar oude Oscar tegen, die uiteindelijk de ster van de film werd. Zijn moeder werd vermoord door andere chimpansees en Oscar stond er in de jungle alleen voor. Maar daar was Freddy, een andere chimpansee, die hem adopteerde. Een schattig verhaal met een goed einde dus. Maar nu heeft een primatoloog bekend dat de documentaire in scene is gezet.

"Ontdek het ongelofelijke, ware verhaal van een wees en degene die hem opvoedt als zijn eigen kind", horen we in de trailer:

"Oscar is gestorven"

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel sprak met Christophe Boesch, een primatoloog die bij de opnames aanwezig was. Hij zegt dat de jonge Oscar in werkelijkheid zeven maanden na de adoptie door Freddy is gestorven. Het verhaal is vervolgens verder in elkaar gezet door vier andere kleine chimpansees te filmen, die Oscar moesten voorstellen. Ook stierf Oscars moeder door een ziekte en niet, zoals in de film, na een gevecht met een groep chimpansees.

Sterker nog: Boesch zegt dat de twee rivaliserende groepen chimpansees in de film in twee verschillende nationale parken leefden en elkaar dus helemaal niet kennen. De filmmakers reisden van Ivoorkust naar Oeganda voor een mannelijke apenbende, omdat ze die nodig hadden voor het verhaal. Alleen als je de jungles van Afrika goed kent, zie je het verschil. Ook behoren de chimpansees tot verschillende ondersoorten. De filmmakers deden dit volgens Boesch, omdat ze 'de magie van de film niet wilde schaden'.

"Dit had niemand kunnen bedenken"

De bekentenis van Boesch valt vooral op, doordat de filmmakers juist altijd vertelden hoeveel geluk ze hebben gehad met Oscar. Volgens regisseur Alastair Fothergill vonden ze de jonge chimpansee bij toeval, besloten hem te volgen en filmden zo het bijzondere apenverhaal. Mark Linfield, met wie Fothergill de film regisseerde, doet er nog een schepje bovenop: "Als we het zo in een script hadden opgeschreven, had niemand ons geloofd. Het waren zulke zeldzame gebeurtenissen, die zou niemand kunnen bedenken."

Door: Anna