Niet alleen op de grond moet alles in Amsterdam morgen soepel verlopen, ook het verkeer door de lucht mag niet worden verstoord. Er gaan ontelbare signalen door de lucht van de satellietwagens, van beveiligers met zenders en van publiek met smartphones.

Al dat verkeer maakt gebruik van etherfrequenties. Voor de dag van de troonswisseling zijn ongeveer 300 extra vergunningen uitgegeven. Sommige vergunninghouders maken gebruik van één frequentie, andere van tien.

Verkeersplan

Het Agentschap Telecom heeft een soort verkeersplan gemaakt om alles in goede banen te leiden. Daarnaast lopen er controleurs door de stad die kunnen ingrijpen bij verstoringen.

"We hebben vorig jaar geholpen bij de Olympische Spelen in Groot-Brittannië, dus we hebben ervaring", zegt John Derksen van het agentschap. "Hier is wel de oppervlakte waarop alles gebeurt veel kleiner, het is een unieke klus".

"Er zijn tientallen draadloze camera's, alleen de NOS heeft al 70 zenders in de lucht." Daarnaast zijn er veiligheidsdiensten en beveiligers van hoogwaardigheidsbekleders op de been met zendertjes.

Alle satellietwagens worden gecontroleerd. Een wagen zonder vergunning mag niet meer zenden.

KPN

Ook KPN zet extra mankracht in om het telefoon- en dataverkeer in goede banen te leiden. De verwachting is dat mensen massaal gaan bellen en internetten.

Volgens KPN is de drukte te vergelijken met oudejaarsavond. Aanvullend heeft de telecomprovider ook mensen in Amsterdam zitten. Bij de politie- en veiligheidsregio's worden ook extra technici ingezet.

KPN verwacht dat iedereen bereik zal hebben, ook op de drukste plaatsen.

STER reclame