Veel troonopvolgers bij inhuldiging

Aangepast op

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de lijst met buitenlandse gasten bekendgemaakt die aanwezig zijn bij de plechtigheden rond de troonswisseling op 30 april.

Tussen alle kroonprinsen en -prinsessen valt de naam op van één buitenlands staatshoofd: prins Albert van Monaco.

Alle andere koningshuizen in West-Europa sturen hun troonopvolger naar Amsterdam. Daaronder zijn de Belgische prins Filip en prinses Mathilde, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette Marit uit Noorwegen, de Spaanse kroonprins Felipe en prinses Letizia en de Britse prins Charles en zijn echtgenote Camilla. Prins Charles is de enige die er in 1980 ook bij was toen Beatrix koningin werd.

Azië

Het Japanse keizerrijk wordt vertegenwoordigd door kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako. Uit Thailand komen kroonprins Maha Vajiralongkorn en prinses Maha Chakri Sirindhorn naar Nederland.

De oliestaten Qatar, Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten sturen allemaal een of twee leden van hun koninklijke familie. Ook Jordanië is vertegenwoordigd. Namens het Marokkaanse koningshuis is prinses Lalla Salma, de vrouw van koning Mohammed VI, aanwezig in Amsterdam.

Europese Unie

Op de gastenlijst staan ook alle kopstukken van de Europese Unie: de president van de Europese Raad, Herman van Rompuy, commissievoorzitter Barosso en de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

Ook president Rogge van het Internationaal Olympisch Comité waar prins Willem Alexander eerder zitting in had, woont de feestelijkheden bij, evenals oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.