Bij het PvdA-congres in Leeuwarden wordt door enkele tientallen illegalen gedemonstreerd. Ze liggen in slaapzakken voor de deur van het congrescentrum.

Op het congres wordt gesproken over het strafbaar stellen van illegaliteit zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Partijleider Samsom heeft al gezegd dat hij vasthoudt aan die afspraak met de VVD, maar veel leden van de PvdA zijn het daar niet mee eens.

Principieel onjuist

Ook prominenten zoals oud-partijleider Cohen vinden deze strafbaarstelling principieel onjuist. Partijvoorzitter Spekman zegt in dagblad Trouw dat een werkgroep van de PvdA moet onderzoeken of de maatregel niet in strijd is met een andere afspraak uit het regeerakkoord, namelijk het intensiever bestrijden van mensenhandel.

Net als partijleider Samsom wil Spekman niet opnieuw onderhandelen met de VVD. "We hebben een afspraak en daar houden wij ons aan", zegt hij in Trouw.

Spekman stelt wel aanvullende voorwaarden aan de steun van de PvdA. Zo wil hij dat hulp aan illegalen nooit strafbaar moet zijn, net als het opvangen door gemeenten.

STER reclame