Renée Smith-Röell, de hartsvriendin van koningin Beatrix, is emotioneel geworden toen Beatrix haar abdicatie bekendmaakte. Dat zegt ze in een interview met correspondent Wouter Zwart.

"Ik barstte in tranen uit", zegt Smith-Röell. Hoewel ze hele goede vriendinnen zijn, was ze niet eerder van het aftreden van Beatrix op de hoogte. "Ik wist wel dat het komen zou, maar niet op welk moment." Volgens haar zal de abdicatie voor Beatrix ergens een opluchting zijn, maar zullen er ook momenten zijn dat ze met weemoed denkt "oh, het is voorbij."

Smith-Röell denkt dat de dood van prins Claus de meeste indruk op Beatrix heeft gemaakt tijdens haar periode als koningin. "Hij was een enorme steun, een klankbord (...) Je bent ontzettend alleen op zo'n post." De dood van prins Claus was volgens haar extra zwaar voor Beatrix, omdat ook haar ouders, koningin Juliana en prins Bernard, niet veel later in één jaar overleden.

Opnieuw tranen

Smith-Röell is niet alleen de hartsvriendin van koningin Beatrix, maar ook de peettante van Willem-Alexander. Haar petekind zal volgende week de troon bestijgen. Ook dat zal weer een emotioneel moment worden, denkt ze. "De tranen zijn nog niet opgedroogd, ze zullen op 30 april opnieuw vloeien."

Volgens haar zal Beatrix in ieder geval ontzettend trots zijn op haar zoon als koning. "Ze is enorm trots op al haar kinderen. Ik geloof dat ze dit met het grootste vertrouwen doet."

STER reclame