NOS SportAangepast

Van Gelder koninklijk onderscheiden

Jack van Gelder heeft uit naam van de koningin een lintje gekregen. De verslaggever en presentator van de NOS is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij is onderscheiden voor zijn vrijwilligerswerk bij AFC en diverse goede doelen (stichting Cliniclowns).

Maar uiteraard ook voor zijn succesvolle carrière als sportjournalist in een stijl die sport, maar met name voetbal, voor een breed publiek toegankelijk maakt. Van Gelder begon in 1972 bij de TROS en stapte in 1976 over naar de NOS, waar hij als radioverslaggever en als presentator van Studio Sport, Studio Voetbal en NOS Langs de Lijn naam maakte.

In 2011 werd Van Gelder ook al in het zonnetje gezet toen hij voor de 250ste keer het radioverslag van een interland van Oranje deed. Vooral zijn commentaar bij de goals van Dennis Bergkamp (Nederland-Argentinië, WK 1998) en Wesley Sneijder (Nederland-Brazilië, WK 2010) groeiden wereldwijd uit tot een hype. De fragmenten werden honderdduizenden keren bekeken op YouTube.

Ook lintje voor Kesler

Ook Henk Kesler, oud-directeur betaald voetbal van de KNVB die sinds de jaren zeventig vele bestuurlijke activiteiten op diverse maatschappelijke terreinen heeft ontplooid, en windsurfster Sarah Quita Offringa (zesvoudig wereldkampioene in verschillende disciplines) kregen een lintje.

Zij zijn net als Van Gelder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In die categorie zijn in totaal 3.001 personen gedecoreerd en in de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn dat er vijftien. Dit jaar zijn ter gelegenheid van Koninginnedag in totaal dus 3.016 Koninklijke onderscheidingen verleend.

Er zijn 3.385 voorstellen voor de lintjesregen 2013 of de Algemene Gelegenheid 2013 ontvangen. Over 369 voorstellen (10,9 procent van het totaal bij de lintjesregen 2013) is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl