De nieuwe directeur van het Centraal Planbureau, Laura van Geest, is niet onafhankelijk genoeg. Dat stelt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg.

"We moeten zien hoe ze zich gaat ontwikkelen, maar ze komt natuurlijk van het ministerie van Financiën, dus rechtstreeks onder de vleugels van de minister vandaan. Dan wordt het lastig om als CPB-directeur tegen de minister in te gaan," aldus Eijffinger, die Van Geest "competent, maar redelijk onzichtbaar" noemt.

Bij Financiën is Van Geest jarenlang verantwoordelijk geweest voor het begrotingsbeleid. "Ik kan me niet voorstellen dat zij van de lijn gaat afwijken die ze daarvoor ondersteund heeft", zegt de hoogleraar.

Geen wetenschapper

Ander punt van kritiek is dat Van Geest geen wetenschapper is. "Je moet wel een wetenschappelijke statuur hebben om dingen te kunnen zeggen die niet altijd in dank door het kabinet worden afgenomen, maar die wel heel belangrijk zijn om datzelfde kabinet scherp te houden."

Coen Teulings, die na zeven jaar directeurschap van het CPB deze week afscheid nam, stond erom bekend dat hij juist wel vaak zijn mening gaf, ook al was het kabinet daar niet blij mee.

Van Geest volgt Teulings binnenkort op als CPB-directeur, zo melden bronnen aan de NOS.

STER reclame