1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Ondernemers beter beschermen"

SP en VVD willen ondernemers meer bescherming bieden tegen oplichting en het opgedrongen krijgen van diensten waar ze eigenlijk niet op zitten te wachten. Daarom willen de partijen de wet veranderen zodat fraude gericht tegen ondernemers harder kan worden aangepakt en ondernemers makkelijker van misleidende contracten af kunnen. De zogeheten acquisitiefraude, neemt volgens hen steeds grotere vormen aan.

Zo worden ondernemers misleid door malafide aanbieders van advertentieruimte in niet-bestaande of weinig gelezen gidsen, zowel papieren gidsen als op internet. Door het gebruik van oneerlijke handelspraktijken, zoals bijvoorbeeld de beruchte 'kleine lettertjes', zitten de ondernemers vast aan langdurige overeenkomsten waar zij niks aan hebben. Ook spookfacturen komen geregeld voor zeggen SP en VVD.

Volgens de partijen is het te simpel om te stellen dat er bij ondernemers op dit gebied een "mentaliteitsverandering" moet komen. Ook de huidige wet schiet tekort en moet volgens SP en VVD worden aangepast om ondernemers beter te beschermen.

Acquisitiefraude onder strafrecht

Daartoe dienen SP Tweede Kamerlid Gesthuizen en VVD Tweede Kamerlid Van Oosten samen een initiatiefwet in. Grootste verandering is dat ondernemers makkelijker afstand kunnen doen van misleidende overeenkomsten. En acquisitiefraude moet onder het strafrecht komen te vallen, nu verwijzen rechters vaak naar civielrechtelijke procedures, aldus SP en VVD.

Naar schatting leidt het Nederlandse bedrijfsleven door acquisitiefraude jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro schade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl