De werkloosheid in Spanje is gestegen tot boven de zes miljoen. Meer dan 27 procent van de beroepsbevolking zit nu zonder werk.

In 2012 steeg de werkloosheid met meer dan eenderde. Er kwamen 563.000 werklozen bij. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen nog eens 322.300 banen verloren, de meeste in de private sector.

De Spaanse economie zit al lange tijd in een recessie. Wel was de economische krimp in het eerste kwartaal minder dan in de laatste kwartalen van vorig jaar.

Economie stimuleren

Het aantal huishoudens waar niemand meer een betaalde baan heeft neemt ook toe. Inmiddels zijn er zo'n 2 miljoen huishoudens waarin geen van de gezinsleden werk heeft.

Premier Rajoy maakt morgen nieuwe maatregelen bekend om de Spaanse economie te stimuleren en de werkloosheid te bestrijden. Hij heeft al gezegd dat hij in elk geval wil afblijven van de belastingen.

Hij hoopt met de nieuwe maatregelen ook Brussel te overtuigen. De Spaanse regering wil meer tijd om de financiën op orde te krijgen en te voldoen aan de Europese norm van maximaal 3 procent tekort op de begroting.

STER reclame