NOS NieuwsAangepast

Protesten Bangladesh na instorting

Duizenden arbeiders in de Bengaalse kledingindustrie, vooral vrouwen, zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Ze eisen dat de verantwoordelijken voor het instorten van een fabrieksgebouw bij Dhaka, gisteren, worden opgepakt.

Er waren betogingen in de voorsteden Savar en Ashulia, waar veel textielfabrieken staan. Vandaag wordt in Bangladesh een dag van nationale rouw gehouden voor de slachtoffers van de instorting.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot bijna 200. Mogelijk liggen er nog honderden mensen onder het puin van het acht verdiepingen tellende 'Rana Plaza' in Savar.

Duizenden medewerkers

In het complex waren onder meer vijf kledingfabrieken gevestigd. Volgens de Bengaalse brancheorganisatie BGMEA waren er ruim 3100 arbeiders aan het werk toen het gebouw instortte.

Doordat het gebouw niet helemaal instortte, kon een deel van de arbeiders ongedeerd naar buiten komen. Er zijn zeker duizend gewonden. Ziekenhuizen in Dhaka zeggen dat ze het grote aantal patiënten niet aankunnen.

Dinsdag was een grote scheur in het fabrieksgebouw ontdekt. Veel medewerkers durfden gisteren niet naar binnen, maar kregen van hun chefs de verzekering dat het veilig was. Volgens de politie hebben de fabriekseigenaren bewust waarschuwingen genegeerd.

Bouwvoorschriften

Minister van Binnenlandse Zaken Alamgir zegt dat de eigenaar van Rana Plaza de bouwvoorschriften heeft overtreden. Hij had een vergunning om een gebouw van vijf verdiepingen neer te zetten, maar zou daar later illegaal drie verdiepingen bovenop hebben gezet.

In het complex werd kleding voor grote westerse bedrijven gemaakt, waaronder het Britse Primark, het Spaanse Mango en het Italiaanse Benneton, al haasten sommige bedrijven zich te zeggen dat er op het moment van de instorting niet voor hen werd geproduceerd.

Richtlijnen

Primark zegt in een verklaring al te werken aan nieuwe richtlijnen voor de arbeidsomstandigheden in productielanden. Na het drama in Bangladesh zal daarin ook de kwaliteit van de bouwconstructie als criterium worden opgenomen.

De arbeidsomstandigheden in Bangladesh zijn al langer onderwerp van discussie. In november vielen er 112 doden bij een brand in een textielfabriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl