Banken voeren duurzamer beleid

Aangepast op

Acht van de tien grootste Nederlandse banken hebben afgelopen jaar nieuw duurzaamheidsbeleid ingevoerd. Dat staat in de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Milieudefensie, Amnesty International, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

De acht banken hebben sinds mei vorig jaar samen 25 meetbare aanscherpingen op sociaal gebied en milieubeleid doorgevoerd.

ABN Amro, Rabobank en Van Lanschot verbeterden hun wapenbeleid. Aegon en ING voerden nieuwe criteria in voor investeringen in de mijnbouwsector en de olie- en gassector. ASN Bank verbeterde zijn mensenrechten- en klimaatbeleid en NIBC en SNS stelden scherpere eisen aan dierenwelzijn.

Praktijk

De banken moeten volgens de Eerlijke Bankwijzer beleid wel effectiever gaan uitvoeren. Er zijn nog grote verschillen tussen beleid en praktijk.

"Banken moeten het voortouw nemen om de bedrijven waarin ze investeren te helpen om duurzaam te gaan produceren, met respect voor mens en milieu", zegt projectleider van de Eerlijke Bankwijzer Peter Ras. Daardoor kunnen banken grote mondiale problemen echt aanpakken.

Veel bankgroepen passen bijvoorbeeld hun beleid niet goed toe om onverantwoorde scheepssloop of landroof tegen te gaan. Ook investeren diverse banken nog in kernwapenproducenten, meldt de Eerlijke Bankwijzer.