Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) mag niet demonstreren op de Dam op 30 april. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen het NRG, het comité 'Het is 2013' en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Grondwettelijke vrijheden komen vanzelfsprekend niet in het geding, volgens de woordvoerder van Van der Laan. Zo is het dragen van witte kleding of een eenmansprotest op de Dam op 30 april wel toegestaan. De republikeinen hebben wit aangenomen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Tegengeluid

In Amsterdam mag op vijf plekken worden gedemonstreerd, zoals het Waterlooplein. Willem-Alexander zei in het tv-interview met de NOS en RTL dat vorige week werd uitgezonden, het geen probleem te vinden als mensen op de dag van de inhuldiging in de hoofdstad demonstreren.

Het Openbaar Ministerie liet eerder al weten dat er voldoende ruimte voor een tegengeluid moet zijn op 30 april. Maar bij tegengeluiden die te ver gaan en beledigend zijn voor de nieuwe koning wordt opgetreden en volgt aanhouding, waarschuwt het OM.

STER reclame