NOS NieuwsAangepast

Eerste munt met Willem-Alexander als koning

De eerste munt met Willem-Alexander erop als koning is een feit: premier Rutte heeft in Den Haag het eerste 'Koningstientje' geslagen.

Op de voorkant van de munt staat de tekst "Willem-Alexander koning der Nederlanden". Het plaatje van Willem-Alexander is niet en profil, je kijkt de koning bijna recht in het gezicht. Hij staat onder een baldakijn in het koninklijke wapen. Ook staat op de voorkant de helft van de tekst 'Je maintiendrai' (ik zal handhaven), het motto van zijn voorvader Willem van Oranje.

Die tekst loopt door op de achterkant, waardoor beide zijdes zijn verbonden: een verwijzing naar het thema 'samenbindend'. Op de achterkant staat ook de tekst "30 april 2013", de dag van de inhuldiging. En ook wij staan erop: dat zijn de kleine gezichten op de achterkant moeten.

Samenbinding, vertegenwoordiging en aanmoediging

Ook staatssecretaris Frans Weekers was bij het slaan van de eerste munt op het ministerie van Financiën. Hij is blij: "In het ontwerp staan samenbinding, vertegenwoordiging en aanmoediging centraal. Daardoor straalt deze munt uit waar het koningschap van Willem-Alexander ongetwijfeld voor zal staan." Met het 'Koningstientje' kan je gewoon betalen. Je kan hem krijgen op internet en vanaf 1 mei wordt 'ie verkocht via postagentschappen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl