In Den Haag heeft premier Rutte het eerste 'Koningstientje' geslagen. Het is de eerste munt waarop Willem-Alexander als koning staat.

Op de voorkant van de munt staat de tekst "Willem-Alexander koning der Nederlanden". De beeltenis van Willem-Alexander is niet en profil, je kijkt de koning bijna recht in het gezicht. Hij staat onder een baldakijn in het koninklijke wapen.

'Je maintiendrai'

Ook staat op de voorkant de helft van de tekst 'Je maintiendrai' (ik zal handhaven), het motto van zijn voorvader Willem van Oranje. Die tekst loopt door op de keerzijde, waardoor beide zijdes zijn verbonden. Dat is volgens de maker een verwijzing naar het thema 'samenbindend'.

Op de achterkant staat ook de tekst "30 april 2013", de dag van de inhuldiging. De munt wordt op de achterkant grotendeels gevuld door kleine gezichten. Die moeten 'de Nederlanders' voorstellen.

Wettig betaalmiddel

Ook staatssecretaris Frans Weekers was bij het slaan van de eerste munt op het ministerie van Financiën. Hij is er zeer over te spreken. "In het ontwerp staan samenbinding, vertegenwoordiging en aanmoediging centraal. Daardoor straalt deze munt uit waar het koningschap van Willem-Alexander ongetwijfeld voor zal staan."

Het 'Koningstientje' is een wettig betaalmiddel. De herdenkingsmunt is al verkrijgbaar via internet en wordt vanaf 1 mei verkocht via postagentschappen.

STER reclame