Kabinet, werkgevers en een aantal vakbonden hebben hun handtekening gezet onder een akkoord over de zorg. De grootste vakbond in de sector, Abvakabo FNV, tekent niet.

Afgesproken is onder meer dat het kabinet 60 procent van het budget voor huishoudelijke hulpen handhaaft. In het regeerakkoord was nog sprake van 25 procent. Volgens het kabinet zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid minder groot dan in de eerdere plannen. En mensen die toch hun baan kwijtraken, kunnen worden geholpen met her- en bijscholing, bij voorkeur in de zorg zelf.

Staatssecretaris Van Rijn spreekt van een verantwoorde mix tussen het verantwoord hervormen van de zorg en het rekening houden met de effecten voor patiënten en voor de werkgelegenheid.

Miljard verschoven

Verder kunnen meer mensen dan eerder was bedacht gebruik blijven maken van de voorzieningen in instellingen. En volgend jaar blijft de dagbesteding in de persoonlijke verzorging overeind; anders dan voorzien kunnen ook in 2014 mensen er voor het eerst gebruik van maken. Minister Schippers benadrukte dat door het akkoord in de gezondheidszorg 1,1 miljard euro wordt verschoven.

Een aantal bezuinigingen is een jaar uitgesteld en er zijn afspraken gemaakt over de doorstroming van zorgpersoneel op mbo-niveau naar hbo-functies.

De Abvakabo verwerpt het akkoord. Volgens de bond wordt een groot deel van de thuiszorg afgebroken en verliezen tienduizenden mensen hun baan. De Tweede Kamer houdt nog vanavond een debat over het akkoord.

STER reclame