NOS NieuwsAangepast

PvdA, VVD: illegaliteit strafbaar

Illegaliteit wordt strafbaar, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. Dat zeggen PvdA-leider Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra.

Bij de PvdA-achterban bestaat onrust over de illegaliteit. Op het partijcongres van aanstaande zaterdag zal een motie worden ingediend om niet in te stemmen met de coalitieafspraak. Die motie is afkomstig van onder meer de PvdA-afdelingen Amsterdam, Den Haag, Tilburg en Eindhoven.

'Mooie discussie'

Samsom zegt dat er op het congres in Leeuwarden ruimte is om te discussiëren. Hij verwacht "een mooie discussie over bijvoorbeeld het binnenhalen van een prachtig sociaal akkoord, maar ook over de pijnlijke punten uit het regeerakkoord".

Maar de afspraak in het regeerakkoord staat wat hem betreft. Hij vindt het bij die afspraak belangrijk dat hulp aan illegalen, zoals bijvoorbeeld in de vluchtkerken wordt gegeven, niet strafbaar wordt.

'Niet in het krijt'

VVD-fractievoorzitter Zijlstra voegt er aan toe: "De afspraak over het strafbaar stellen van illegaliteit is een belangrijk punt. De VVD-achterban heeft ook grote moeite met sommige punten uit het regeerakkoord."

De VVD'er zegt niet het gevoel te hebben bij de PvdA in het krijt te staan na het openbreken van het regeerakkoord in verband met de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Nee, dat heeft ons 250 miljoen aan infrastructuur gekost."

'Verzwaard inreisverbod'

Ook verantwoordelijk staatssecretaris Teeven roept de PvdA op de afspraken uit het regeerakkoord na te komen. In een interview met het blad Wordt Vervolgd van Amnesty International zegt hij begrip te hebben voor de onrust in de PvdA. "Maar als je samen gaat regeren, maak je afspraken."

In hetzelfde interview zegt Teeven dat hulp aan sommige illegalen toch strafbaar wordt. Het gaat dan om hulp aan vreemdelingen die al vaker zijn aangehouden en een 'verzwaard inreisverbod' hebben. Volgens de staatssecretaris zal het Openbaar Ministerie de hulpverleners niet actief gaan vervolgen, maar is de hulp op papier wel strafbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl