Willem-Alexander maakt tijdens zijn inhuldiging gebruik van een stoel die ooit van zijn overgrootmoeder Wilhelmina was. Dat maakte de prins bekend tijdens een informeel gesprek met de pers.

Het gaat om een vergulde stoel uit een set die de koningin in 1901 cadeau kreeg van inwoners van de stad Amsterdam, ter ere van haar huwelijk met prins Hendrik. De set stond tot voor kort op Paleis Het Loo in Apeldoorn.

De stoel werd in 1912 gebruikt op een staatsieportret van Wilhelmina, ter ere van haar koperen jubileum.

Leeuw

De geborduurde bekleding was destijds gemaakt door 21 Amsterdamse vrouwen die de stoel cadeau deden. Omdat die niet meer geschikt was voor gebruikt, is de stoel opnieuw bekleed met goudkleurige Italiaanse damast.

Op de nieuwe bekleding is een goudkleurige Nederlandse leeuw aangebracht. Die komt uit dezelfde partij stof van Paleis Noordeinde die in 1980 voor de stoel van koningin Beatrix werd gebruikt.

Leunstoel

De Nederlandse koning heeft een troon, maar die staat standaard opgesteld in de Ridderzaal in Den Haag. Voor de inhuldiging mag de vorst altijd zelf een zetel kiezen. Zo gebruikte Willem III de favoriete leunstoel van zijn vader en nam Beatrix twee stoelen die bij een antiquair waren gekocht.

Het was al bekend dat Willem-Alexander niet de zetel van zijn moeder zou hergebruiken, omdat hij veel langer is dan Beatrix en dus ongemakkelijk zou zitten.

Prinses Beatrix

Tijdens de inhuldigingsplechtigheid zullen de dochters van Willem-Alexander en prinses Beatrix zitten op vergulde ceremoniële zetels die normaal in de troonzaal van het Paleis op de Dam staan. Deze stoelen komen uit 1808 en zijn dus ouder dan het Koninkrijk der Nederlanden.

De troonzetels zullen van 7 mei tot 16 juni te zien zijn in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar worden dan ook de inhuldigingsmantel tentoongesteld en de regalia, die de macht van de koning symboliseren.

STER reclame