Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het boren naar schaliegas. Na de VVD is nu ook de PvdA om. Maar PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos benadrukt dat zijn partij de boringen alleen steunt als het schoon en veilig kan. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het winnen van schaliegas.

De VVD had al gezegd dat de partij voor de boringen is. Volgens Kamerlid Leegte is de methode niet nieuw; de boringen zijn dezelfde als bij het winnen van aardgas. Alleen wordt nu geen gas uit zandsteen gewonnen, maar uit leisteen. "Door gebruik van schaliegas kunnen we energie betaalbaar houden", zei René Leegte in het NOS Radio 1 Journaal.

omstreden

De winning is omstreden. Eerder zei waterbedrijf Vitens al dat bij een calamiteit tienduizenden mensen langdurig zonder water kunnen komen te zitten. En bewoners van gebieden waar geboord kan worden, zijn bang voor milieuschade omdat bij de winning van schaliegas chemicaliën worden gebruikt.

René Leegte van de VVD nuanceert die kritiek. "We boren al zestig jaar zonder problemen door grondwater." Als toch blijkt dat de boringen niet veilig zijn, of als die economisch niet haalbaar zijn, moet Nederland het niet doen, vindt Leegte.

Volgens het VVD-Tweede Kamerlid daalt de energieprijs in de hele wereld, behalve in Europa. "Wij zitten in crisis en dat heeft onder meer te maken met de energieprijzen", zei Leegte in het Radio 1 Journaal.

Energietekort

De PvdA is niet tegen het gebruik van chemicaliën, maar vindt wel dat de chemische stoffen zorgvuldig moeten worden opgevangen. In de Tweede Kamer zijn alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren onder alle omstandigheden tegen de winning.

Schaliegas is geen structurele oplossing voor het energietekort. Er zou voor hooguit 10 jaar gas uit de bodem kunnen worden gehaald. Vooral in Noord-Brabant en Flevoland zou schaliegas te winnen zijn. Minister Kamp heeft eerder gezegd dat alleen zal worden besloten tot proefboringen als vaststaat dat die veilig zijn.

STER reclame