NOS NieuwsAangepast

Kort nieuws rond de inhuldiging

Over zes dagen doet koningin Beatrix afstand van de troon en wordt Willem-Alexander ingehuldigd. Naast al het nieuws dat u van ons gewend bent, houden we u dagelijks op de hoogte van al het Oranjenieuws. Groot of klein, u vindt het laatste nieuws rond de inhuldiging in dit artikel, dat de hele dag wordt aangevuld.

Overijssels Koningslied opgenomen

Het Overijsselse Koningslied is opgenomen, meldt RTV Oost. Het in dialect gezongen nummer is een initiatief van RTV Oost en werd geschreven door Edwin van Hoevelaak en Wilfried Poorthuis. Meezingende artiesten zijn Marga Bult, Mariel ten Berge, Eric ten Bos, Richard van der Zee, Schoffel Getje en Maaike Vos. Hoe het klinkt? Een fragment is te horen bij RTV Oost, het lied is voor het eerst te horen op 29 april in het radio-ochtendprogramma van RTV Oost.

Dubbelportret Beatrix en Willem-Alexander

Op het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam is het dubbelportret van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander onthuld. De oranje lijntekening van Thijs Kelder van 30 bij 36 meter wordt met een speciale techniek verlicht. De techniek maakt onder meer gebruik van fluorstickers zodat het portret ook overdag te zien is. Door animatie is te zien dat Beatrix verdwijnt en Willem-Alexander te voorschijn komt. Het kunstwerk blijft hangen tot het bedankfeest voor Beatrix op 14 september.

KINGsize pepermunt van een meter

Wie op 30 april met een niet al te zeer naar alcohol ruikende adem naar Amsterdam wil, is een pepermuntrol van een meter een uitkomst. In de rol zitten 189 pepermuntjes en op de wikkel staan de drie belangrijkste titels van Willem-Alexander, zoals 'Koning der Nederlanden' en 'Prins van Oranje-Nassau'. Snoepbedrijf King deelt de pepermuntjes uit op de Dam. Ook drie kiosken op het station verkopen in totaal 75 exemplaren van de 'meter pepermunt'. Voor drie euro heb je er een, maar wees er wel snel bij want 'zolang de voorraad strekt'.

'Eindbaas van de bende' wekt Utrechters

Het populaire koningslied 'Je bent een koning' van de Utrechtse studenten Allard en Huib wordt op 30 april in de ochtend gespeeld vanaf de Domtoren, meldt RTV Utrecht. Stadsbeiaard Malgosia Fiebig kreeg van het Nationale Inhuldigingscomité het verzoek om het officiële koningslied te spelen. Dat doet ze ook, maar ze gaat in de ochtend ook het populaire alternatief spelen. 'Je bent een koning' is op YouTube inmiddels 700.000 keer afgespeeld en in iTunes binnengekomen op nummer 5. Op de website van Allard en Huib zijn inmiddels ook T-shirts te koop met de meest geciteerde frase, de 'Eindbaas van de bende'.

Daphne Deckers nog steeds ontdaan

Daphne Deckers doet niet mee aan een speciale aflevering van RTL's Ik Hou van Holland. Aanstaande maandag staat het programma in het teken van de abdicatie, onder de titel Ik Hou van Beatrix. Linda de Mol zei bij RTL Boulevard dat Deckers nog steeds ontdaan is van de commotie rondom het Koningslied. Deckers was één van de tekstschrijvers van het lied. De Mol zei dat Deckers wordt vervangen door Britt Dekker. Naast haar werken ook Najib Amhali, John Williams, Peter van der Vorst en Sandra Schuurhof mee.

Oppassers gevraagd

In Amsterdam is de vraag naar oppas explosief gestegen, meldt Het Parool. Volgens de krant is de vraag bij website Oppassers.nl de afgelopen dagen met 245 procent gestegen. De meeste aanvragen gaan over de middag- en avonduren in Amsterdam. "Tijdens die uren zien we de meeste behoefte omdat ze (ouders, red.) dan graag de binnenstad in gaan", aldus woordvoerder Kappenburg.

Nervositeit in Veghel

Bij supermarktketen Jumbo uit Veghel neemt de spanning toe. De keten is uitgekozen om het koningsontbijt te verzorgen bij de Koningsspelen van vrijdag. 1,3 miljoen ontbijtjes, in 64.000 dozen voor 1,3 miljoen deelnemende kinderen. De inpakkers aan de lopende band maken overuren, vertellen ze aan Omroep Brabant. "Het is de laatste dagen wel wat drukker en dan heb je last van spanning."

Finalisten Kroningsproduct bekend

Vanmiddag zijn de finalisten bekend geworden van de wedstrijd om het Kroningsproduct van Omroep MAX. Kijkers en bezoekers van de website konden stemmen op hun favoriete gebakjes die waren gemaakt door bakkers in het hele land. De kandidaten voor de titel zijn geworden: Banketbakkerij Mekking met 'Kroningsgebak met zomerkoninkjes', Bakkerij Paul Bernstein met 'Leeuwwillem' en Bakkerij Lamers met 'Kroonjuweeltjes'. De winnaar wordt bekendgemaakt in de uitzending van Tijd voor Max van maandag 29 april.

Eerste munt met Willem-Alexander

In Den Haag heeft premier Rutte het eerste 'Koningstientje' geslagen. Het is de eerste munt waarop Willem-Alexander als koning staat.

Inhuldiging 1980

Politiek24 heeft een terugblik gemaakt met Kamerleden die de inhuldiging van Beatrix in 1980 hebben meegemaakt. Ook toen weigerden een aantal Kamerleden.

Platter

Prins Willem-Alexander spreekt een ander Nederlands dan zijn moeder. Na de troonswisseling is het gedaan met het 'koninginnen-Nederlands', schrijft het maandblad Onze Taal in een nummer dat grotendeels is gewijd aan de taal van de Oranjes.

Laatste optreden Beatrix

In de Grote Kerk in Den Haag heeft koningin Beatrix voor de allerlaatste keer een opening verricht. Ze opende er een tentoonstelling met een replica van de Oranjezaal uit Huis ten Bosch.

Luchtruim boven Amsterdam dicht

Het luchtruim boven Amsterdam wordt rond de inhuldiging op 30 april drie dagen gesloten voor alle burgerluchtvaartverkeer. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu besloten.

Koningslied stijgt

Het Koningslied is de afgelopen dagen wat gestegen in de lijst van MyRadio, twittert het radiostation dat alle koningsliederen op een speciaal kanaal draait. Bezoekers kunnen zelf bepalen welk koningslied ze willen horen en ze kunnen hun stem uitbrengen. Op nummer 1 staat nog altijd 'Je bent een koning' van de Utrechtse studenten Allard en Huib.

Parkeersverbodsborden populair

De speciale parkeerverbodsborden die zijn gemaakt voor de troonswisseling zijn populair, meldt Het Parool. Sinds ze zijn neergezet zijn er al twintig gestolen. "Het is kwalijk, dit vandalisme", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het gaat om het logootje. Er zijn er zo veel in omloop dat je niet eens van een collector's item kunt spreken."

Gelukwensen expats via Google Maps

De ongeveer 750.000 Nederlanders in het buitenland kunnen sinds vandaag hun gelukwensen aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima overbrengen op een speciale kaart van Google Maps.

De expats kunnen een korte tekst of een foto op de kaart plaatsen. Voor het initiatief hebben het Nationaal Comité Inhuldiging, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Google Nederland de handen ineengeslagen.

Google+ Hangout

Een tweede multimediale initiatief voor de Nederlandse gemeenschap in het buitenland is de Google+ Hangout, een virtuele hangplek. Hierop kunnen de expats zien hoe in ons land 30 april wordt gevierd.

Op de Hangout is ook te zien hoe op zestien Nederlandse ambassades de troonswisseling wordt beleefd. De 'hangplek' is te bekijken via YouTube, de website mijndroomvooronsland.nl en op dertien grote schermen in het land.

Rijksmuseum open op Koninginnedag

Het Rijksmuseum in Amsterdam is dinsdag 30 april gewoon open voor publiek. Maandag 29 april is het museum wel gesloten. Dit vanwege het diner dat de koningin haar gasten 's avonds aanbiedt in het museum ter gelegenheid van de troonswisseling. Koningin Beatrix verrichtte de heropening van het vernieuwde museum op 13 april.

Charles en Camilla naar Amsterdam

De Britse prins Charles en zijn echtgenote Camilla zullen de inhuldiging van Willem-Alexander bijwonen op 30 april. Dat heeft een woordvoerster van de Britse kroonprins bevestigd tegenover de NOS.

De Thaise kroonprins Maha Vajiralongkorn is ook aanwezig bij de inhuldiging. Volgens Thaise media wordt hij vergezeld door zijn zus Maha Chakri Sirindhorn. De krant The Nation schrijft dat de Thaise minister van Buitenlandse Zaken het bezoek aankondigde tijdens zijn bezoek aan Nederland. Hij was in Den Haag vanwege een rechtszaak over een tempel op de grens met Cambodja.

Eerder meldden Japanse media dat de Japanse kroonprinses Masako samen met haar man Naruhito naar Amsterdam zal komen voor de inhuldiging.

Koning heeft put en plein in Velp

Het Gelderse dorp Velp heeft volgens de gemeente Rheden de absolute primeur: sinds vanmorgen is daar officieel een Koning Willem-Alexanderplein. En langs de rand van het plein is ook nog een speciaal voor de troonswisseling gemaakt putdeksel te vinden met een goudkleurig kroontje erin.

Rheden maakt er een erezaak van om telkens als eerste gemeente in Nederland een nieuwe naam of titel binnen het Koninklijk Huis op een straatnaambord te zetten. Ook na de geboortes van de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane kregen plantsoenen en paden in het zeer oranjegezinde Velp direct een nieuwe naam.

Nieuwe Kerk brengt kinderboek inhuldiging

Kinderboekenschrijfster Francine Oomen en illustrator Sieb Posthuma maken op verzoek van De Nieuwe Kerk een prentenboek over de inhuldiging van Willem-Alexander. 'Wat zou jij doen als je koning was?' verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Ingehuldigd! De Oranjes en De Nieuwe Kerk, die op 11 mei opent.

Het prentenboek gaat over de dromen en voornemens van de nieuwe koning. Op de achterkant komt het officiële inhuldigingsportret.

AEX komt met Konings Index

De Amsterdamse beurs presenteert vandaag de AEX Konings Index. Het is een beursindex waar alleen 17 bedrijven in zitten die het predicaat 'Koninklijk' mogen voeren.

Het gaat onder meer om Koninklijke Ahold, Royal Dutch Shell, Koninklijke Philips Electronics en Koninklijke Douwe Egberts. AEX heeft de koers van deze bedrijven van de afgelopen decennia bekeken en zegt dat ze bovengemiddeld stabiel zijn en goed hebben gepresteerd.

Vooral de laatste 5 jaar presteren de bedrijven beter dan de AEX index. Het jaarlijkse rendement van de ondernemingen in de Konings Index was 6,3 procent tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix.

Eerste munt met Willem-Alexander

Vanmiddag slaat premier Rutte de eerste munt waarop Willem-Alexander als koning is afgebeeld. Het gaat om het Koningstientje, een speciale herdenkingsmunt. De ceremoniële 'Eerste Slag' gebeurt op het ministerie van Financiën in Den Haag.

De munt staat in het teken van het koningschap van Willem-Alexander. Op de voorzijde staat een deel van de vaandeltekst 'Je Maintiendrai'. Op de achterzijde staat een menigte mensen die 'De Nederlanders' verbeeldt. De tekst op de voorzijde loopt door op de achterzijde.

"Zo zijn beide zijden verbonden, zoals de nieuwe Koning ook 'samenbindend' als thema in zijn koningschap heeft", aldus Koninklijke Nederlandse Munt in een persverklaring.

Speldje Dick Bruna

In Utrecht krijgen alle 32.000 basisschoolleerlingen vandaag een speldje van het Utrechtse Oranje Comité. Het speldje is gemaakt door Nijntje-ontwerper Dick Bruna, die in Utrecht woont. Het speldje is een aandenken aan de komende inhuldiging. Ook herinnert het eraan dat Willem-Alexander in Utrecht is geboren, in het academisch ziekenhuis.

Op het speldje staat een juichend kind met de Utrechtse Domtoren op de achtergrond. Van de afbeelding zijn ook kaarten en posters gemaakt.

Standbeeld Wilhelmina schoon

Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, heeft het standbeeld van koningin Wilhelmina in Paramaribo een grote schoonmaakbeurt gehad. Met een hoogwerker en hogedrukspuit werd het beeld ontdaan van het vuil dat er de afgelopen decennia op neersloeg.

Het beeld werd in 1923 in Den Haag gemaakt. Het staat naast Fort Zeelandia aan de Surinamerivier.

Laatste publieke optreden Beatrix

Koningin Beatrix heeft vandaag haar laatste publieke optreden voor de inhuldiging. In de Grote Kerk in Den Haag opent ze de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis.

Na vandaag is de publieke agenda van de koningin leeg. Volgende week maandag geeft ze een afscheidsdiner in het Rijksmuseum. Dinsdag rond 10.00 uur tekent ze haar Akte van Abdicatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl