Rotterdam was in 2012 de stad met de meeste filevorming in Nederland. Gemiddeld stonden automobilisten in 2012 rond Rotterdam 71 uur in de file. In Utrecht, op nummer twee, was dat 'maar' 61 uur.

Dat blijkt uit cijfers van het internationale 'big data' bureau INRIX. Dat bedrijf levert en analyseert internationale verkeersinformatie en maakt gebruik van bijvoorbeeld de gegevens van gps en mobieltjes. Amsterdam staat volgens INRIX op de derde plaats qua files met 61 uur.

Gemiddeld 52 uur

Gemiddeld staat de Nederlandse automobilist 52 uur in de file. Daarmee staat Nederland op de tweede plaats op de Europese fileranglijst. Belgen staan met gemiddeld 59 uur het langst in de file. Fransen en Duitsers staan op een gedeelde derde plaats met 37 uur.

Rotterdam is de op drie na drukste agglomeratie van Europa; auto's in Brussel, Antwerpen en Londen staan vaker stil op de snelweg.

Verband met economie

In 2012 stond de Nederlander 15 procent minder in de file dan het jaar ervoor (61 uur). Gemiddeld stonden de dertien onderzochte Europese landen 18 procent minder in de file.

Big data leverancier INRIX ziet een verband met de economie. De grootste daling van de files vond plaats in de landen waar de economie het slechts er aan toe is, zoals Portugal en Spanje.

STER reclame