NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Weduwen blij met toezegging'

Advocaat Liesbeth Zegveld is "heel blij" dat minister Timmermans de landsadvocaat heeft gevraagd snel een akkoord te sluiten met tien weduwen op het Indonesische eiland Sulawesi. "Dat dit nu spoedig gebeurt, verheugt mij zeer", zei Zegveld in Met het Oog op Morgen.

De tien waren getrouwd met mannen die in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd. Zegveld vertegenwoordigt de weduwen bij de onderhandelingen over een schadevergoeding. Zondag werd bekend dat de onderhandelingen waren vastgelopen.

Ragawede

Zegveld weet niet waarom Timmermans nu vindt dat de weduwen op Sulawesi op dezelfde manier behandeld moeten als de nabestaanden van Rawagede. In dit dorp op Java richtten Nederlandse militairen in 1947 een bloedbad aan.

De negen nabestaanden kregen in 2011 een schadevergoeding van 20.000 euro elk. De Nederlandse ambassadeur in Indonesië bood namens Nederland excuses aan.

Zelf naar Sulawesi

Timmermans wil nu eenzelfde oplossing voor Sulawesi en eventuele vergelijkbare claims. Hij doet daar vrijdag in het kabinet voorstellen voor. Hij is bereid zelf naar Sulawesi te gaan om excuses aan te bieden.

Volgens Zegveld zal dit zeer worden gewaardeerd door de inmiddels hoogbejaarde weduwen: "Daar tillen ze heel zwaar aan. Ze willen heel graag een persoonlijk woord hebben. Heel graag een keer horen: het was eigenlijk niet de bedoeling zoals het is gegaan en daar hebben we toch wel spijt van."

STER reclame