NOS NieuwsAangepast

"Snel akkoord weduwen Sulawesi"

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de landsadvocaat opgedragen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen met de tien weduwen van slachtoffers van Nederlandse militairen in Indonesië.

Zondag werd bekend dat de onderhandelingen over de schadevergoeding voor de weduwen was vastgelopen. De Staat had ieder van hen 10.000 euro geboden voor de dood van hun mannen in 1946 en 1947. Zij werden op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi, door troepen van de Nederlandse kapitein Westerling gedood.

De weduwen wezen dit af omdat weduwen van slachtoffers van het bloedbad in Rawagede, op Jawa in 1947, elk 20.000 euro van Nederland hadden gekregen.

Schade en spijt

In Nieuwsuur zei minister Timmermans dat ook in de zaak van de weduwen op Sulawesi het principe van Rawagede voorop moet staan: schade vergoeden en spijt betuigen. "Dan wil ik niet dat we in een eindeloze juridische strijd terecht zouden komen over de hoogte van die schadevergoeding", zei Timmermans.

Hij heeft daarom aan de landsadvocaat gevraagd: "Alstublieft, gaat u met de advocaat van de nabestaanden praten, mr. Zegveld, en probeer er met haar uit te komen."

Ook zal hij vrijdag in de ministerraad voorstellen een regeling te treffen, zodat er niet opnieuw conflicten ontstaan over de hoogte van dergelijke schadevergoedingen.

Persoonlijk excuses aanbieden

Timmermans is ook bereid om zelf naar Sulawesi te gaan om zijn excuses aan te bieden.

"Ik zou er zelf geen enkele moeite mee hebben om dat zelf persoonlijk te doen. Maar ik wil het wel vrijdag met mijn collega-ministers bespreken, zodat we een kabinetsstandpunt over die hele kwestie kunnen innemen op een manier die respectvol is ten aanzien van de nabestaanden van wat toch uiteindelijk standrechtelijke massa-executies waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl