NOS NieuwsAangepast

"Fraude Bulgaren is topje ijsberg"

De fraude met toeslagen en uitkeringen door Bulgaren is slechts het topje van de ijsberg. Dat zegt Abvakabo FNV op basis van klokkenluiders bij de Belastingdienst.

Volgens de vakbond zijn er veel meer gevallen van toeslagenfraude. Dat fraudebedrag loopt op tot ruim 1,5 miljard euro. "Het is niet zo dat als die Bulgaarse bendes worden aangepakt de fraude ophoudt. Ook Nederlanders plegen op grote schaal fraude", zegt Mieke van Vliet, bestuurder van Abvakabo FNV.

Misstanden

Vorig jaar sprak Abvakabo FNV met twintig medewerkers van de Belastingdienst die bij de vakbond aanklopten over misstanden bij de fiscus. Zij meldden onder meer dat er geen controle is op tienduizenden spookburgers door de Belastingdienst. Huur- en zorgtoeslagen, die onterecht worden uitgekeerd, worden ook zelden weer geïnd, staat in een rapport dat een jaar geleden uitkwam.

Volgens staatssecretaris Weekers van Financiën moet de Belastingdienst meer gaan controleren in de strijd tegen de toeslagenfraude door Oost-Europese bendes. Maar als er geluisterd was naar de medewerkers, was dit probleem al lang opgelost, zegt Abvakabo FNV vanavond.

Rapporten

"Zowel de medewerkers als wij hebben deze manier van fraude al veel eerder gesignaleerd", aldus Mieke van Vliet. "We hebben er zelfs twee rapporten aan gewijd. Nu komt er een schandaal dat wordt uitgemeten in RTL Nieuws en Brandpunt, en Weekers schiet ineens in de actiemodus. Het frustreert de belastingmedewerkers dat hun vakmanschap niet serieus wordt genomen."

Het ministerie van Financiën herhaalt dat de staatssecretaris pas afgelopen vrijdag op de hoogte is gesteld van de grootschalige fraude door Bulgaren. Dat wil volgens het ministerie niet zeggen dat er niets met de signalen van ambtenaren is gedaan. Het OM was al met onderzoeken bezig, waardoor de twee arrestaties van vandaag mogelijk waren. Morgen komt Weekers met een brief aan de Tweede Kamer met meer informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl