NOS SportAangepast

NOS Langs de Lijn stoft tune af

Iedereen kan het bij de eerste tonen al meefluiten of neuriën: Chump Change van Quincy Jones, al sinds 1974 de tune van NOS Langs de Lijn. Het Metropole Orkest heeft de vertrouwde openings- en slotklanken opnieuw ingespeeld.

In vergelijking met Jones' originele arrangement, zijn in de opgefriste versie ook strijkers en synthesizers te horen.

Het vernieuwde geluid van het NOS-sportprogramma gaat zondag 12 mei vanaf 14.00 uur voor het eerst de ether in. Bovendien gaat ter ere van het vernieuwde geluid, de eerste NOS Langs de Lijn-videoclip in première, waarvan de beelden door het publiek worden aangeleverd.

Aanmelden videoclip

Iedereen die een instrument bespeelt, kan deel uitmaken van dit Langs de Lijn-orkest en beelden leveren voor de clip. Het enige dat de muzikanten hoeven doen, is hun optreden vastleggen op video, bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon, het filmpje up te loaden naar YouTube en de link te mailen naar tune@nos.nl.

Zingen of neuriën mag natuurlijk ook. Uit het ingezonden beeldmateriaal worden de beste, leukste, origineelste fragmeneten geselecteerd. Van deze fragmenten wordt een professionele videoclip gemaakt. De (blad-)muziek van Chump Change is te bekijken op NOS.nl.

De opdracht voor het Metropole Orkest was de tune, zonder het bekende en herkenbare geluid te verliezen, op te frissen en af te stoffen. De bekende arrangeur Franck van der Heijden maakte een nieuw arrangement, waarmee het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Dick Bakker de studio in is gegaan.

Nostalgie

Bakker over het vernieuwde geluid: "Het is natuurlijk ongelofelijk eervol om zo'n bekende tune nieuw leven in te mogen blazen. Iedereen kent deze tune, het is voor miljoenen mensen pure nostalgie. Daarom wilden we vooral heel zorgvuldig te werk gaan, maar het tegelijkertijd ietsje moderner laten klinken."

"Zo zitten er nu strijkers bij en we hebben synthesizers gebruikt, die niet in het origineel zitten. Dat geeft een nieuw klankbeeld, zonder het originele stuk te kort te doen."

Er is voor gekozen om het nieuwe arrangement in 'lagen' op te nemen. Eerst is de ritmesectie en de percussie opgenomen, vervolgens zijn de synthesizers toegevoegd en daarna zijn de blazers en de strijkers los van elkaar ingespeeld. Als laatste zijn de trompetten erover heen gezet.

Chump Change, wat letterlijk 'wat kleingeld' betekent, werd in 1972 geschreven door Quincy Jones. Het nummer beleefde de première op de plaat in 1973, vanaf 1974 werd het de vaste herkenningsmuziek van NOS Langs de Lijn.

Jones' schreef de muziek eigenlijk speciaal voor de tune van de tv-quiz 'Now you see it' van CBS. Bill Cosby, destijds producer bij de Amerikaanse zender, schreef ook mee aan de muziek.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl