Toeslagen aanvragen wordt lastiger

time icon Aangepast

Het wordt in de toekomst moeilijker om zorgtoeslag en huurtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat heeft staatssecretaris Weekers aangekondigd. Het is volgens hem onvermijdelijk om meer controles in te voeren, in de strijd tegen toeslagenfraude door Oost-Europese bendes.

De bendes laten Bulgaren zich met hun identiteitsbewijs en een nep-huurcontract inschrijven bij een gemeente. De Bulgaren gaan met een premie van paar honderd euro weer terug naar huis. En met de burgerservicenummers die de bendes nu in handen hebben vragen ze voor duizenden euro's per persoon toeslagen aan. Via de site van de Belastingdienst is het heel eenvoudig zorg- en huurtoeslagen aan te vragen.

Achteraf

De belastingdienst controleert pas achteraf of de aanvrager ook echt recht heeft op de toeslag. Maar bij de fraudeurs zijn de onterecht betaalde bedragen niet of pas na veroordeling door de rechter terug te vorderen.

Per 1 januari 2014 gaan de grenzen volledig open voor werknemers uit Bulgarije en Roemeniƫ. Maar nu al hebben werknemers uit deze landen met een verblijfsvergunning en een werkvergunning recht op zorgtoeslag en huurtoeslag.

STER Reclame