NOS NieuwsAangepast

Maagchirurg in één zaak vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat de omstreden maagchirurg Nick R. in één zaak vervolgen. De verdenking is zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Er was zeventien keer aangifte tegen R. gedaan, maar in de andere zestien gevallen is er volgens justitie onvoldoende bewijs voor een strafrechtelijke vervolging.

Maagverkleining

R. werd in 2009 ontslagen door het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het overlijden van zes patiënten na het aanbrengen van een maagband. De nabestaanden van deze patiënten deden aangifte tegen R. De andere aangiften kwamen van mensen die ernstig letsel hadden overgehouden aan een maagverkleining.

De arts wordt vervolgd omdat hij bij een patiënt een wondgaas had achtergelaten. "Toen mensen hem daarop wezen heeft hij niets gedaan", zegt het OM. Dat wondgaas zorgde voor veel ellende. "Dan ben je grovelijk nalatig, heb je heel veel ellende veroorzaakt en ben je dus rijp voor vervolging."

In een groot aantal gevallen kan niet worden aangetoond dat er een direct verband is tussen de operatie en de dood of het letsel van de patiënt, zegt het OM. "Wij moeten grove nalatigheid bewijzen. Dat zit er niet in."

Civiel recht

Volgens het OM kan de arts mogelijk wel volgens het civiele recht aansprakelijk worden gesteld, "omdat het daar om andere criteria gaat. Dat maakt het zo moeilijk, het zijn in die zin twee werelden. En dat maakt het zo moeilijk ook voor slachtoffers en nabestaanden." Justitie heeft de nabestaanden en de oud-patiënten een brief gestuurd met de uitkomst van het onderzoek. Vandaag is er een bijeenkomst waar ze meer informatie krijgen.

Bijeenkomst

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar onderzoek gedaan naar de omstreden chirurg. In 2011 verloor hij zijn BIG-registratie, waardoor hij niet meer als arts mocht werken.

De inspectie zegt in een reactie dat zij een heel andere verantwoordelijkheid heeft dan het OM. "Wij kijken vanuit het perspectief van de veiligheid van de zorg. Dat is iets heel anders dan strafrechtelijke bewijsbaarheid. Vanuit onze verantwoordelijkheid zijn we destijds tot het oordeel gekomen dat deze man niet meer werkzaam moest zijn als arts", zegt een woordvoerder.

Het Scheper Ziekenhuis heeft in zeventien zaken een schadevergoeding uitgekeerd. Dat zegt een letselschadeadvocaat die een deel van de ex-patiënten van de maagchirurg vertegenwoordigt. De uitgekeerde bedragen variëren van enkele duizenden euro's tot 50.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl