Mars One is begonnen met de selectie van astronauten voor de ruimtemissie naar Mars. Belangstellenden kunnen zich via een formulier online aanmelden voor de geplande Mars-missie in 2023. In de afgelopen maanden hebben zich al tienduizend belangstellenden uit honderd landen bij de Nederlandse organisatie gemeld.

De ruimtereis van Mars One is een enkeltje. De organisatie plant vooralsnog geen terugreis.

Mars One wil een basis op de rode planeet vestigen en is op zoek naar mensen die goed kunnen samenleven en samenwerken met anderen. "De tijd is voorbij waarin moed en het aantal gevlogen uren in supersonische vliegtuigen de belangrijkste criteria waren", zegt de medische chef van de missie, Norbert Kraft, op de website van Mars One.

Neil Armstrong

De selectie zal in verschillende rondes gebeuren. Uiteindelijk blijven er 24 tot 40 kandidaten over die volledig gekwalificeerd zijn om in de kolonie op Mars te gaan wonen. Wie er als eerste naar Mars gaat, mag het publiek uiteindelijk bepalen.

Mede-oprichter Bas Lansdorp van Mars One hoopt dat heel de wereld aan de verkiezing meedoet. "Over duizend jaar zal iedereen zich herinneren wie de eerste mens op Mars was, net als Neil Armstrong in ons geheugen gegrift staat." Armstrong was in 1969 de eerste mens op de maan.

STER reclame