NOS NieuwsAangepast

"Etnische zuivering in Birma"

Human Rights Watch beschuldigt de Birmese regering van etnische zuivering. Ook boeddhistische monniken en lokale politieke leiders zijn volgens de mensenrechtenorganisatie schuldig aan aanvallen op moslims in juni en oktober 2012.

Bij een van die aanvallen, op 23 oktober, werden in het dorp Yan Thei zeker zeventig moslims gedood. Human Rights Watch spreekt van een slachting die een dag lang duurde. Onder de slachtoffers waren 28 kinderen.

Gevlucht

De politie en het leger hebben bijgedragen aan de massamoord. De moslims konden zich niet verdedigen omdat ze hun wapens, zoals stokken, moesten inleveren. Toen boeddhisten de aanval openden zou niet zijn ingegrepen door de veiligheidstroepen.

Human Rights Watch zegt dat de Birmese regering nauwelijks optreedt tegen de daders. Daardoor zouden nieuwe aanvallen worden aangemoedigd.

Door het religieuze geweld in Birma zijn honderden moslims omgekomen. Zo'n 125.000 mensen, overwegend moslims, zijn gevlucht. Vorige maand kwamen meer dan veertig mensen om het leven.

Een woordvoerder van de Birmese regering noemt het rapport van Human Rights Watch onacceptabel. Het zou een eenzijdig beeld geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl