Politie bij scholen Leiden

Aangepast op

Bij alle middelbare- en mbo-scholen in Leiden staat vanmorgen politie voor de deur. De agenten staan er uit voorzorg, vanwege dreigingen die zijn geuit op internet.

Op het Engelstalige internetforum 4Chan heeft iemand anoniem gedreigd met een schietpartij op een school in Leiden. Welke school is niet duidelijk. Uit voorzorg zijn ze daarom allemaal gesloten. Dat besluit is gisteravond laat genomen.

'Amerikaanse toestanden'

Niet alle ouders waren daarom al op de hoogte. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde een moeder dat ze het nieuws pas rond 07.00 uur heeft gehoord. Ze zei dat er vooral nog veel vragen zijn. "Je krijgt het beeld van Amerikaanse toestanden." Ook vraagt ze zich af wat er morgen gebeurt. Het is onduidelijk of de scholen dan weer opengaan en hoe veilig dat is.

Andere ouders vragen zich op Twitter af of het wel veilig is om hun kinderen naar de basisschool in Leiden te laten gaan vandaag, of naar een middelbare school die net buiten Leiden ligt. Die scholen zijn gewoon open. Sommige basisscholen hebben wel besloten om de kinderen vandaag niet buiten te laten spelen. Er zijn ook ouders die hun kinderen voor de zekerheid thuis houden.

Overleg

Op het forum staat te lezen: "Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can". De schrijver van dat bericht laat ook weten wat voor pistool hij of zij van plan is te gebruiken en dat er een afscheidsbriefje te vinden zal zijn.

Meer dan het besluit van de gemeente om de scholen te sluiten en de inhoud van het bericht op het forum is er niet bekend. De directeur van het Da Vinci College in Leiden heeft ook alleen het bericht van de gemeente gekregen. "De politie zegt ook niet veel meer." De school overlegt vandaag over de situatie.

Vanavond om 20.30 uur is er overleg met de gemeente, de politie en ook de scholen over de stand van zaken. Dan wordt besloten of de scholen morgen weer open kunnen gaan.