NOS NieuwsAangepast

Wachtlijsten voorschool groeien

Steeds minder kinderen met een achterstand kunnen als voorbereiding op de basisschool terecht op een voorschool. De wachtlijsten groeien en de helft van de peuterspeelzalen geeft geen voorrang aan kinderen met een achterstand.

Het Rijk wil dat alle peuters met een (taal)achterstand naar een voorschool gaan, zodat die achterstand weg is zodra ze beginnen aan de basisschool. Daaraan is veel geld besteed. Maar nu blijkt dat 15 procent van alle kinderen met een achterstand op de nog groeiende wachtlijsten blijven staan.

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn gemeenten verplicht om voor voldoende plekken te zorgen voor peuters met een taalachterstand. De Onderwijsinspectie moet erop toezien dat gemeenten zich aan die afspraak houden, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Verschillen

Brancheorganisatie MOgroep noemt het onacceptabel dat kinderen met een achterstand op wachtlijsten staan, of dat ouders hun peuter nu nergens meer heenbrengen. De MOgroep wil dat er één peutervoorziening komt, toegankelijk voor alle kinderen.

Er zijn geen landelijke regels die achterstandskinderen voorrang geven op wachtlijsten. Gemeenten moeten zelf bepalen hoe ze hun voorschool organiseren, waardoor de wachtlijsten en de kosten per gemeente sterk verschillen.

In Amsterdam zijn bijvoorbeeld alle voorscholen ook gratis voor kinderen zonder (taal)achterstand, wat voor ouders een aantrekkelijk alternatief is voor betaalde opvang. Amsterdam houdt wel rekening met achterstanden. Kinderen met een indicatie komen wel op de wachtlijst, maar worden bovenaan geplaatst, zodat ze snel aan de beurt zijn.

Zorgelijk

De basisscholen, verenigd in de PO-raad, noemen de ontwikkelingen zorgelijk. "Er beginnen nu toch weer meer kinderen met een achterstand aan de basisschool. Die achterstand halen ze moeilijk in. De voorschool moet toegankelijk zijn voor alle kinderen."

De wachtlijsten bij peuterspeelzalen nemen toe doordat de kinderopvang steeds duurder wordt. Peuterspeelzalen zijn goedkoper: die zijn vaak gesubsidieerd en de kinderen gaan er minder uren per dag heen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl