De mislukking met het Koningslied is ook tot ver over de Nederlandse landsgrenzen nieuws. De Vlaamse VRT besteedde er in het televisienieuws met een reportage aandacht aan. Volgens de nieuwslezer is "Nederland in de ban van het Koningslied".

Op de website van de Süddeutsche Zeitung staat een stuk onder de kop 'W wie Wüst' (W voor chaos) een stuk over de zaak. Volgens de krant leek aan "de verering van de toekomstige koning geen einde te komen", tot deze affaire losbarstte.

Maar ook verder weg is het nieuws opgepikt. Volgens The Huffington Post in de VS zit het Nationaal Comité Inhuldiging met de handen in het haar. De site citeert een interview met het Franse AFP waar de Nederlandse socioloog Johan Heilbron zegt dat Ewbank ten prooi is gevallen aan "intellectueel populisme". De meeste kritiek komt volgens Heilbron van hoogopgeleiden. Het lied zou niet voldoen aan hun standaard.

De Libanese website Naharnet heeft een groot artikel over de kwestie. Boven het stuk staat: Nederlanders wijzen 'imbeciel' lied voor koning af. Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn was het ook een onderwerp op de Arabische zender Al-Jazeera.

Opvallend zijn de reacties van de lezers van het BBC-bericht over de lotgevallen van de Brits-Nederlandse Ewbank. "Boston gebombardeerd, Thatcher dood, een aardbeving in China, mensenrechtenprotesten. En wij mogen commentaar leveren op een lichtgewicht liedje voor de Nederlandse koninklijke familie?"

STER reclame