"Grote fraude met toeslagen"

time icon Aangepast

Bendes uit Bulgarije plegen op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van KRO Brandpunt.

In een tv-reportage vertellen Bulgaren over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude te plegen met toeslagen. In Nederland laten ze zich inschrijven op een adres dat op naam staat van de Bulgaarse bende. Daarna worden bankrekeningen geopend en worden huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

De Bulgaren krijgen van de bende een vergoeding van een paar honderd euro en worden daarna weer teruggebracht naar Bulgarije. De bende houdt hun pinpassen en neemt vervolgens de duizenden euro's aan toeslagen op.

Controle

De fraude is mogelijk doordat de Belastingdienst pas achteraf de toeslagen controleert. Daardoor komt de Belastingdienst er soms pas na maanden achter dat er is gefraudeerd.

Staatssecretaris Weekers wil naar aanleiding van de fraude de werkwijze waarop in Nederland toeslagen worden toegekend, drastisch veranderen, meldt Brandpunt. Hij wil dat aangevraagde toeslagen voortaan eerst worden gecontroleerd, voordat ze worden uitgekeerd.

De exacte omvang van de fraude is nog onduidelijk. Volgens Brandpunt gaat het in ieder geval om tientallen Bulgaren die zich lieten inschrijven op adressen in Dordrecht, Rotterdam of Tiel.

STER Reclame