NOS NieuwsAangepast

Teulings niet optimistisch over groei

Scheidend CPB-directeur Teulings acht het onwaarschijnlijk dat er in september 1 procent extra groei kan worden geraamd. Dat zegt hij zaterdag in een gesprek met Nieuwsuur.

Het kabinet sprak vorige week in het sociaal akkoord af dat de extra bezuinigingen van ruim 4 miljard voorlopig niet doorgaan. Maar de economie moet dit en volgend jaar samen 1 procent meer groeien dan geraamd om de bezuinigingen definitief van tafel te krijgen. Daarover wordt na de zomer een besluit genomen.

Contraproductief

Teulings vindt het niet verstandig de bezuinigingen boven de markt te laten hangen. "Ik had dat niet gedaan", zegt hij. Volgens hem werken steeds weer nieuwe bezuinigingen contraproductief. Overigens vindt hij de oproep van premier Rutte "om het CPB te verslaan" eigenlijk wel leuk. Rutte bedoelde daarmee dat de groei omhoog moet en dat dat onder meer kan door meer te kopen.

De CPB-directeur pleit in Nieuwsuur verder voor meer eenstemmigheid en eenduidige communicatie van kabinet en regeringspartijen over welke kant het op moet. Dat zou volgens hem goed zijn voor het vertrouwen van de consumenten.

Het interview met Nieuwsuur wordt zaterdagavond uitgezonden op Nederland 2. Teulings vertrekt op 1 mei bij het Planbureau. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl