Servië en Kosovo hebben een akkoord gesloten over de positie van de Servische minderheid in Kosovo. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat Servië zich kan opmaken voor toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die bemiddelde in de onderhandelingen, noemde het "een stap weg van het verleden, en voor beide een stap dichter naar Europa". Het is verreweg het belangrijkste akkoord dat Belgrado en Pristina ooit sloten. Eerder spraken ze over zaken als erkenning van elkaars universiteitsdiploma's.

Het akkoord bestaat uit vijftien punten. Over dertien was al eerder overeenstemming bereikt. De twee laatste punten gaan volgens de Servische omroep B92 over de Kosovaarse politie in overwegend Servische gemeenten en over het lidmaatschap van Kosovo van internationale organisaties. Servië heeft het lidmaatschap tot nu weten tegen te houden door intensieve diplomatieke actie.

Autonomie

Volgens het akkoord moet Kosovo de Servische bewoners in het noorden meer autonomie geven. In ruil daarvoor zal Servië ophouden zich te mengen in die gebieden. Servië heeft de onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie nooit erkend.

De EU eiste van Servië dat het zijn relatie met Kosovo verbetert voor het mag onderhandelen over toetreding. Aan die voorwaarde lijkt nu voldaan, maar de parlementen van beide landen moeten het akkoord nog goedkeuren. Kosovo mag na het akkoord ook hopen op verdere toenadering tot de EU. Het land zit nog wel in een priller stadium.

STER reclame