NOS NieuwsAangepast

Dieren maand in de ruimte

Tientallen dieren zijn vanmorgen met een capsule de ruimte ingestuurd. Het gaat om een Russisch experiment om te achterhalen wat de gevolgen zijn van ruimtereizen op levende wezens.

De 45 muizen, acht gerbils, vijftien gekko's en vele andere diersoorten zijn vanaf de Baikonoer-basis in Kazachstan gelanceerd met een Sojoez-2 raket. Ze zitten in kooien in een Bion-M1 capsule die op een hoogte van 575 kilometer in een baan rond de aarde gaat.

Gedood

De ruimtereis duurt naar verwachting een maand. De wetenschappers die de missie begeleiden, houden de dieren via een monitor in de gaten. Ze hebben verzekerd dat ze levend terugkeren op aarde. Maar om de dieren na hun reis volledig te kunnen onderzoeken, worden ze uiteindelijk wel gedood.

Het project wordt geleid door Roscosmos, het bureau van de Russische overheid dat gaat over ruimteonderzoek en ruimtevaart. Er zijn ook mensen van de Amerikaanse NASA bij betrokken.

Veranderingen

Het gebeurt wel vaker dat dieren de ruimte in worden gestuurd, maar dit is de langste reis. Dat maakt de missie bijzonder, zegt Nicole Rayl, projectmanager van de NASA. "Het is de bedoeling dat we de onderzoeksresultaten van deze lange reis vergelijken met resultaten in het verleden."

Om erachter te komen wat astronauten nodig hebben op een lange ruimtereis, willen de wetenschappers precies weten welke veranderingen de dieren ondergaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl