NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer: wie doet het met wie?

Wie doet het met wie in de Tweede Kamer? Digitaal dan, op Twitter. Dat zochten Ryanne Turenhout en Jaap van Zessen van Buzzcapture uit door tweets van Tweede Kamerleden te analyseren.

Conclusie? Partijen die samenwerken in de Kamer, retweeten elkaar veel vaker.

Retweets

Uit het onderzoek blijkt dat de coalitiepartijen niet alleen in het echt, maar ook op Twitter een sterke band hebben. Zo retweetten VVD'ers voor de verkiezingen heel vaak de collega's van het CDA en de PVV. Na de verkiezingen is nieuwe coalitiegenoot PvdA opeens de favoriete twitteraar van de VVD.

Volgens Turenhout en Van Zessen wordt er rondom de PVV een 'digitaal cordon sanitaire' gevormd: er is sinds de verkiezingen slechts één tweet van een PVV-Kamerlid door een andere partij geretweet. Al is de PVV ook niet heel erg actief: slechts vier PVV'ers hebben wel eens een tweet van een andere partij geretweet.

@-replies

GroenLinks krijgt sinds de verkiezingen veel minder @-replies. Dat komt vooral doordat fervent twitteraar Ineke van Gent uit de Kamer is vertrokken. Opmerkelijk is dat Diederik Samson (PvdA) slechts één @-reply heeft gekregen van een VVD'er. Geert Wilders doet niet aan @-replys en wordt alleen maar geretweet door partijgenoten.

Van Tongeren meest actieve twitteraar

Van alle Tweede Kamerleden zit 90% op Twitter. De meest actieve twitteraar sinds de verkiezingen is Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), ondanks de daling van het aantal @-replies bij haar partij. Zij geeft ook het meeste antwoord op vragen via Twitter. Opmerkelijk is dat ze het meest twittert over de PvdA.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl