Weigeraars achter in Nieuwe Kerk

Aangepast

De parlementsleden die weigeren de eed of belofte uit te spreken bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, komen achter in de Nieuwe Kerk te zitten. Dat heeft Fred de Graaf bekendgemaakt. Hij leidt als voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal de ceremonie.

Veertien Kamerleden hebben gezegd dat ze de eed of belofte niet zullen afleggen. Hoewel vroeger politici dan thuis bleven, besloten tien nu wel naar de ceremonie te komen.

Volgens De Graaf is bij de indeling de tv-uitzending leidend geweest: door de weigeraars achteraan te zetten, hoeven de camera's ze niet over te slaan als de lijst wordt afgewerkt.

Niemand overslaan

De Kamerleden zitten op 30 april op alfabetische volgorde, Eerste en Tweede Kamer door elkaar. Daardoor kunnen de camera's ze een voor een langsgaan. "Anders vlieg je van boven naar onder en van links naar rechts", legt De Graaf uit. "Bovendien kan de griffier dan niemand per ongeluk overslaan bij de eed."

De Graaf maakte ook bekend dat Willem-Alexander en Máxima door een delegatie van het parlement welkom wordt geheten bij de deur. Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer leidt die commissie van in- en uitgeleide.

Anciënniteit

Naast haar bestaat de groep uit senatoren Heleen Dupuis (VVD) en René van der Linden (CDA) en de Tweede Kamerleden Mariëtte Hamer (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

Bij de benoeming van de commissie is gekeken naar de anciënniteit van de leden van het parlement en een redelijke verdeling over de partijen.

STER Reclame