NOS NieuwsAangepast

Politie houdt bedreigers in gaten

Een speciaal team van de politie houdt ongeveer honderd mensen in de gaten die mogelijk een bedreiging vormen voor onder meer het Koninklijk Huis. Het zijn vooral mannen met psychische stoornissen. Het zijn eenlingen die geen contact met elkaar hebben.

Ook zit Erwin L., de man die bekend staat als de waxinelichthoudergooier, de komende 14 dagen vast. Dat is besloten door de rechtbank in Zutphen. Hij is dus in ieder geval niet in Amsterdam op 30 april.

Het speciale politieteam dat deze mensen in de gaten houdt, werd samengesteld na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, vier jaar geleden. Niet alleen het Koninklijk Huis wordt door de eenlingen bedreigd; ook bekende politici, rechters en andere ambtenaren lopen mogelijk gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dode kat

De bedreigingen worden meestal geuit in mails of handgeschreven brieven, maar soms worden ook voorwerpen naar de slachtoffers gestuurd. Het kunnen bijvoorbeeld beschadigde foto's van de bedreigde zijn, maar er is ook weleens een dode kat verstuurd.

Volgens de Universiteit van Tilburg leiden de daders een uitzichtloos bestaan en geven ze de koningin of de politiek daarvan de schuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl