Consumenten zijn in april weer iets minder pessimistisch geworden. Dat meldt het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Mensen hebben iets meer vertrouwen in de economie en in de eigen portemonnee. De bereidheid om grote aankopen te doen, zoals een wasmachine, een televisie, meubels of een auto, is ook weer iets verbeterd.

Vertrouwen is van meer factoren afhankelijk dan het loonstrookje of het hebben van een baan. De stemming wordt ook gevoed door zaken als "het lentegevoel" en het inhuldigingsfeest.

In de periode die door het CBS is gepeild sloten werkgevers, werknemers en kabinet een sociaal akkoord. Akkoorden leiden doorgaans tot meer vertrouwen, maar of dat nu ook zo is, is onduidelijk. De afspraken moeten nog worden omgezet in beleid.

In het slop

Premier Rutte zei vorige week te hopen dat de mensen het vertrouwen terugkrijgen en meer gaan uitgeven. Hij hoopt dat ze de voorspellingen van het CPB "verslaan". Maar de economie zit nog steeds in het slop. De werkloosheid schiet omhoog, en de koopkracht staat onder druk.

Het consumentenvertrouwen staat al ruim 5 jaar dik in de min.

STER reclame