NOS NieuwsAangepast

"Muskens was bewogen en geliefd"

Bisschop Liesen van Breda noemt oud-bisschop Tiny Muskens "een man van grote werklust die erg geliefd was". In het NOS Journaal op Radio 1 reageerde Liesen op het overlijden van Muskens.

Volgens Liesen, die Muskens goed kende, was de oud-bisschop goed in het maken van sterke uitspraken, bijvoorbeeld de uitspraak over armen die best brood mogen stelen om te overleven.

"Ik heb hem vooral leren kennen als een bewogen man van grote werklust, heel grote belangstelling voor de wereldkerk en ook voor sociale zaken", zegt Liesen.

Bisschopsring

Vorig jaar vierde Muskens zijn 50-jarig priesterjubileum. "En daar verraste hij iedereen door een gebaar waarbij hij ineens een bisschopsring van zijn vinger trok en zei: die geef ik aan jou", zegt Liesen.

De ring was gedragen door oud-bisschop De Vet, die in de jaren 60 deelnam aan het Tweede Vaticaans Concilie. Op die kerkvergadering werd bijvoorbeeld afgesproken dat de mis voortaan in de landstaal mocht worden gevierd, in plaats van het tot dan toe verplichte Latijn.

Dat Liesen de ring vorig jaar kreeg "raakte hem zeer bijzonder". "De viering heeft op hem (Muskens, red) en mij een grote indruk gemaakt", aldus Liesen.

Omroep RKK brengt vandaag twee In Memoriam-uitzendingen over 'de dapperste bisschop van Nederland'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl